Tuntematon mestari – Klaus Härö

Klaus Härö on maalannut valkokankaalle oman mestariteoksensa. Tuntematon mestari on kuin arvokas taulu.

ELOKUVA Tuntematon mestari. Ensi-ilta 4.1.2019. Ohjaus Klaus Härö. Käsikirjoitus ja alkuperäistarina Anna Heinämaa. Kuvaus Tuomo Hutri F.S.C. Leikkaus Ben Mercer. Rooleissa Heikki Nousiainen, Pirjo Lonka, Amos Brotherus, Stefan Sauk, Pertti Sveholm, Jakob Öhrman, Kristoffer Möller ja Eero Ritala. ★★★★

Vanha taidekauppias Olavi Launio (Heikki Nousiainen) suunnittelee eläkkeelle jäämistä. Hänen pikku taidekauppansa on nähnyt parhaat päivänsä, kun suuret huutokaupat ja nuoret voitonhimoiset kauppiaat ovat ajaneet ohi.

Olavi Launio on jo alistumassa kohtaloonsa, mutta hän näkee sattumalta huutokaupassa taulun, jota epäilee paljon lähtöhintaansa arvokkaammaksi. Launio vaistoaa, että tämän taulun avulla voisi ansaita kunnon eläkerahat ja saavuttaa vielä kerran kollegoidensa arvostuksen. Tapahtumien vyöryssä hän joutuu kohtamaan menneisyytensä kipukohdat ja kantamaan oman taakkansa. 

Tuntematon mestari -elokuvan käsikirjoittaja Anna Heinämaa on työskennellyt yli kymmenen vuotta taidekauppiaana pienessä perheyrityksessä. Tarina pohjautuu hänen omaan elämäänsä ja kokemuksiinsa taidemaailmasta. Viime kädessä Heinämaa on kuitenkin kirjoittanut siitä, miten ihminen kaipaa rakkautta ja hakee merkitystä elämälleen. Lähes jokainen toivoo jättävänsä edes jonkinlaisen jäljen maailmaan, mutta mikä on sen hinta?

Ohjaaja Klaus Härö kertoo taidekauppiaan perheen tarinan taitavasti. Samalla Tuntematon mestari on hieno elokuva Helsingistä. Se sijoittuu sateisille bulevardeille, syksyisiin puistoihin ja kahviloihin. Elokuva itsessään on kuin arvokas taulu, jossa hehkuu laskevan auringon valo tummine vivahteineen.

Härön mukaan elokuva on eräänlainen ihmisen muotokuva, johon kuuluvat syvät varjot ja intensiiviset sävyt. Tuntemattomaan mestariin on vangittu vanhan taideteoksen pysyvää kauneutta, arvokkuutta ja esteettisyyttä, mutta niskaan hengittää jo nopeasti kiitävä nykyaika.

Klaus Härö on maalannut Tuntemattomassa mestarissa valkokankaalle oman mestariteoksensa, jossa puhuttelee etenkin isoisän ja teini-ikäisen tyttärenpojan (Amos Brotherus) vilpitön kuvaus. Toisella on elämä edessä ja toisella takana, mutta aito kohtaaminen tekee lopulta molemmista voittajamiehiä. Heikki Nousiaisen näyttelijäsuoritus on niin upea, että sitä joutuu katsomaan välillä henkeä pidätellen. Amos Brotheruksella taas on karismaa, joka kantaa vielä pitkälle.