Jukka Virtanen 1933 – 2019

Puhtaat munat ja vilpitön mieli

Jukka Virtanen – Ilkka Talasranta: Omat ja käännetyt. Kustannusosakeyhtiö Paasilinna 2011

Vasta kun Omat ja käännetyt -kokoomateos Jukka Virtasen (1933–2019) lauluteksteistä ilmestyi, tajusin, millainen määrä nerokkaita sanoituksia Virtasen kynästä on lähtenyt.

Omat ja käännetyt esittelee parisensataa tekstiä vuosilukujen mukaisessa järjestyksessä 1956–2011. Mukana on iskelmiä, musikaalikäännöksiä, mainoksia, lastenlauluja, elokuvamusiikkia, oopperalibrettoja, huumoribiisejä, estradisävelmiä…

Jukka Virtasen sanoitukset ovat soineet korvamatona koko elämäni ajan, hyvässä ja pahassa.

Ensimmäinen Virtasen levytetty lauluteksti oli Yleisradion lastenohjelmien tilaama Hottentottilaulu. Afrikassa rynnistävä rosvojoukko oli pienenä poikana hauska ja jännittävä, mutta kun alakoulun hammaslääkäri lauloi poratessaan Seitsemän kertaa seitsemän, kohtalon koura tuntui liiankin konkreettiselta.

Vuosikymmeniä on vierinyt, ja joka ikisellä niistä on kuulunut Jukka Virtasen mestarillinen lyriikka: Seitsemän Seinähullua Veljestä, DannyVicky RostiKari TapioPaula KoivuniemiAnneli SariVesa-Matti LoiriSinikka SokkaEino Grön

Suomalaisen viihteen grand old lady Marjatta Leppänen on esittänyt ja levyttänyt useita Virtasen sanoituksia. Leppäsen herkkävireiset tulkinnat ovat koskettaneet syvästi.

Omistuskirjoituksena sain mainion neuvon.

Cabaret oli Jukka Virtasen ensimmäinen musikaalisuomennos. Tuntuu, että ympyrä sulkeutuu, kun pääsen katsomaan Cabaret-musikaalin tänä syksynä Kuopion kaupunginteatteriin.

Omat ja käännetyt -teoksen julkistamistilaisuudessa vaihdoin muutaman sanan Jukka Virtasen kanssa. Omistuskirjoituksena sain mainion neuvon:

Kun on sirkeät silmät ja kerkeä kieli
Ja kympillä ostaa ja kahdella myy
Kun on puhtaat munat ja vilpitön mieli
Niin elämässä kaikki järjestyy

Jukka Virtasen sanoituksia voi kuunnella Geron-soittolistalta ilmaisella Spotify Free tai maksullisella Spotify Premium -palvelulla. Kuuntelu vaatii käyttäjäksi rekisteröitymisen.