Giuditta – Opera Box

Elämä on arvoituksellista, mutta turha surra tulevaa.

OPERETTI Franz Lehárin Giuditta Aleksanterin teatterissa. Ensi-ilta 22.2.2019. Ohjaus Ville Saukkonen, kapellimestari Jonas Rannila, kamariorkesteri Ariadne. Rooleissa Riikka Hakola, Markus Nykänen, Emilia Vesalainen-Pellas, Ville Salonen, Mika Nikander, Markus Nieminen, Vikke Häkkinen, Vesa Kytöoja, Markku Pihlaja. ★★★

Oopperayhdistys Opera Box esittää Aleksanterin teatterissa Franz Lehárin harvoin nähdyn operetin Giuditta suomenkielisenä. 

Päähenkilö Giuditta (Riikka Hakola) on miesten jumaloima kaunotar, joka kamppailee ylpeyden, rakkauden ja intohimon välillä. Tarina kiristää vauhtia, kun Giuditta karkaa mieheltään komean upseeri Octavion (Markus Nykänen) matkaan. Sodan erottaessa rakastavaiset on tehtävä vaikeita valintoja.

Giuditta on puhdasverinen operettihelmi hurmaavine aarioineen ja viihdyttävine tansseineen. Pääparin ohella välejään selvittelee totta kai myös hassutteleva subrettipari Anita (Emilia Vesalainen-Pellas) ja Pierrino (Ville Salonen).

Ville Saukkosen kekseliäs ohjaus vie 1930-luvun Espanjaan, Marokkoon ja Ranskaan. Jälleen kerran Saukkonen on oikea velho yllättämään katsojat palkitsevilla yksityiskohdilla.

Visuaalisesti upeimmat hetket nähdään syntisen Alcazar-yökerhon hämyssä. Yökerhon omistaja (Mika Nikander) on jo sinänsä näkemisen arvoinen, mutta kun valot himmenevät ja Giuditta nousee lavalle kuin ilmielävä Marlene Dietrich, katsomo pidättää hengitystään.

Ikävä kyllä esitys ei saavuta huippuaan. Riikka Hakolan laulusta ja artikulaatiosta on ollut vaikea saada selkoa koko esityksen ajan, eikä tilanteeseen tule helpotusta.

Kepeä, romanttinen juoni saa Giuditassa poikkeuksellisen loppuratkaisun. Elämä on arvoituksellista, mutta kun operetista kumminkin on kyse: turha surra tulevaa.