Cabaret – Kuopion kaupunginteatteri

Kahden tähden musikaali jättää kylmäksi.

MUSIKAALI Cabaret Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä 15.5.2020 asti. Käsikirjoitus Joe Masteroff, musiikki John Kander, laulujen sanat Fred Ebb, suomennos Esko Elstelä ja Jukka Virtanen. Ohjaus Péter Forgács, kapellimestari Mika Paasivaara, koreografia Gergely Csanád Kováts. Päärooleissa Atte Antikainen, Ritva Grönberg, Kai Hyttinen, Johanna Kuuva, Mikko Rantaniva. ★★

Musikaaliklassikko Cabaret sai ensi-iltansa Broadwaylla yli 50 vuotta sitten, ja viimeistään Bob Fossen ohjaama ja Liza Minnellin tähdittämä elokuva teki tarinasta kuolemattoman. Unohtumattomasti ovat jääneet soimaan sävelmät Willkommen, Money Money, Maybe this time ja Cabaret.

Siis tervetuloa Kit Kat -klubille, 1920- ja 1930-luvun vaihteen Berliinin yöelämään. Yökerholaulajatar Sally Bowles (Johanna Kuuva) haaveilee tähteydestä ja etsii rakkautta. Kuin tilauksesta kaupunkiin saapuu amerikkalainen kirjailija Clifford Bradshaw (Atte Airaksinen). 

Juhlitaan kuin viimeistä päivää. Seremoniamestari (Mikko Rantaniva) muistuttaa juhlakansaa elämänmenosta yökerhon ulkopuolella: Raha pyörittää maailmaa. Kaduilla rikotaan jo ikkunoita.

Myös klubilaisten vuokraemäntä Fräulein Schneider (Ritva Grönberg) ja juutalainen hedelmäkauppias Herr Schultz (Kai Hyttinen) joutuvat heräämään jäätävään todellisuuteen. Vanhoilla päivillään rakastuneen pariskunnan suunnitelmat luhistuvat. Häät perutaan, kun ympärillä kädet nousevat natsitervehdykseen.

Edes Kit Kat -klubilla ei pääse enää pakoon todellisuutta. Juhlat ovat auttamattomasti ohi. Huominen on sysimusta, kaikkien unelmat särkyneet ja toivo paremmasta kuollut. Nimikkosävelmä viiltää sydäntä. Auf Wiedersehen. À bientôt. Goodbye.

Ei kabareeta eikä elämää

Vuosien varrella olen nähnyt erinomaisia Cabaret-tulkintoja Saksassa, Ruotsissa ja Suomessa. Kuopion kaupunginteatterin toteutus ei valitettavasti kuulu joukkoon.

Ohjaaja tulkkeineen ja koreografeineen on haettu Kuopion ystävyyskaupungista Györistä, Unkarista. Ei ehkä olisi kannattanut, sillä Péter Forgácsin ohjaus ei tarjoa mitään uutta. Siinä ei nähdä paljon kabareeta eikä juuri elämänmenoakaan.

Suurella näyttämöllä ei todellakaan syki Berliinin legendaarinen yöelämä. Siellä suoritetaan lähes hampaat irvessä tunkkaisen heteronormatiivista versiota Broadway-musikaalista.

Kuopion kaupunginteatteri

Vaimeat aplodit saanut musikaali jättää katsojan kylmäksi. Johanna Kuuvan esittämä Sally Bowles ei häikäise tulkinnoillaan, mutta Mikko Rantaniva sentään pysähtyy osoittamaan laulutaitonsa paikka paikoin seremoniamestarina. Miesroolien lukuisat naisnäyttelijät tekoviiksineen näyttävät tahattoman koomisilta, ja esimerkiksi Kit Kat -klubin omistaja Max (Virpi Rautsiala) on aivan yhdentekevä joukon jatkona.

Esityksessä tuikkii kaksi tähteä ylitse muiden. Atte Airaksinen näyttelee kirjailijan roolin tuoreesti, ja Ritva Grönberg vakuuttaa vanhana vuokraemäntänä. Rakkauden ja hyväksymisen kaipuu − toiveet, halut ja unelmat − ovat Cabaret-musikaalin keskeistä ainesta.

Se, millainen kabaree tämä elämä oikein on, jää Kuopion kaupunginteatterissa pohtimatta.