Hanki koira, älä sydänoireita – 15 uutta faktaa sydäntaudeista

Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat melkein puolet työikäisten kuolemista Suomessa. Meillä miehillä on suurempi todennäköisyys sairastua kuin naisilla. Tietämys muun muassa elintapojen merkityksestä sydänsairauksien hoidossa ja ehkäisyssä lisääntyy jatkuvasti. Uutta tutkimustietoa ilmestyy jo solkenaan. Syksyn ajalta poimin Uutispalvelu Duodecimin tarjonnasta 15 kiinnostavaa tutkimustulosta. 1. Sydänpotilas hyötyy liikunnasta jopa tervettä enemmän Liikunta on toki hyväksi kaikille, mutta … Lue lisää Hanki koira, älä sydänoireita – 15 uutta faktaa sydäntaudeista

Apple TV+ on karvas pettymys

Apple lanseerasi marraskuun alussa oman Apple TV+ -suoratoistopalvelun kovalla tohinalla. Lupaus uusista alkuperäistuotannoista sai jopa odottamaan palvelua. Mainokset hehkuttivat tv- ja elokuvamaailman kärkinimien Apple Originals ‑sarjoja, joihin on satsattu miljardeja. Kuluttajaa palvelun hinta ei hirvitä, sillä 5,99 euroa kuukaudessa ilman mainoksia on kilpailijoita edullisempi. Kun muut suoratoistopalvelut lupaavat ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi, Apple tarjoaa koko ensimmäisen vuoden maksutta. … Lue lisää Apple TV+ on karvas pettymys

Eino Grön ja Markku Aro – Viihdekonserttien valovoimaisimmat tähdet

Ainoa oikea tangokuningas Eino Grön lunasti kaikki toiveet. Markku Aro taas yllätti sielukkailla soultulkinnoillaan. JUHLAKONSERTIT Eino Grönin 80-vuotisjuhlakonsertti Helsingin Savoy-teatterissa 2.12. ja Markku Aron 70-vuotisjuhlakonsertti Espoon Tapiolasalissa 16.11.2019 Ikämiessarjan loistavat viihdetaiteilijat Eino Grön ja Markku Aro tarjosivat juhlakonserteissaan syyskauden laadukkainta elävää musiikkia. Eino Grön päätti 80-vuotisjuhlakiertueensa Helsingissä Savoy-teatteriin. Kun Idän ja lännen tiet aloitti illan, ensi tahdeista kävi ilmi, että mies … Lue lisää Eino Grön ja Markku Aro – Viihdekonserttien valovoimaisimmat tähdet

Kiitos, omaishoitaja

OMAISHOITAJAT mahdollistavat yhä useamman vanhuksen, vammaisen tai sairaan hoidon kotona. Nämä eivät voisi selviytyä arjestaan omatoimisesti, ja yhteiskunta säästää omaishoidon avulla vuosittain miljardeja euroja.

Yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti jotakuta läheistä ihmistä. Valtaosa huolehtii läheisistään työn ohessa, jopa toiselta paikkakunnalta. Vanhusten kotihoidon yleistyessä vastuuta siirtyy myös naapureille ja puolitutuille.

Hoitosuhde on voinut kehittyä hitaasti esimerkiksi vanhemman muistisairauden takia tai yllättää kuin salama kirkkaalta taivaalta puolison sairauskohtauksen tai erityistä hoivaa tarvitsevan lapsen syntymän vuoksi.

Omaishoitajalta ei voi edellyttää loputonta uhrautumista.

Läheisen hoitaminen kotona on aina sitova ja vaativa urakka. Kun hoitajana toimii perheenjäsen, hoitosuhde on samalla rakas ihmissuhde. Hoitajan tulee silti saada mahdollisuus omaan elämään, eikä huolenpito voi edellyttää loputonta uhrautumista. Omaishoitajalla on oikeus lepoon, iloon ja hyvään oloon.

Omaishoitajalla tulisi olla oikeus myös säälliseen toimeentuloon. Vuonna 2020 vähimmäishoitopalkkio on 408,09 euroa kuukaudessa. Houkutteleeko?

VALTAOSA suomalaisista hoitaa hyvin heikkokuntoisia läheisiään kotona ilman minkäänlaista tukea. Vain vähän yli 10 % pääasiallisistakaan omaishoitotilanteista kuuluu lakisääteisen omaishoidon tuen piiriin, ja kaikki muu hoiva järjestyy muilla keinoin.

Miksi kaikesta pitää taistella?

Tavalliselle kansalaiselle virallinen omaishoidon tuki on mutkikas verkko, johon sotkeutuu helposti ja joka uuvuttaa henkihieveriin. Oikeuksien pykäläviidakko, tuen harkinnanvaraisuus sekä levällään olevat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut muodostuvat monelle painajaiseksi.

Omaishoitoperheet kysyvät oikeutetusti, miksi kaikesta pitää aina taistella.

JUHLAPUHEIDEN ja tyhjien lupausten sijaan omaistaan hoitavat kaipaavat konkreettista tukea. Heille tulisi tarjota ajantasaista ja yksiselitteistä tietoa paitsi omaishoitotilanteen tunnistamisesta myös kuntoutuksesta ja erilaisista hoivan vaihtoehdoista, kuten perhehoidosta.

Parhaillaan vietetään omaishoitajien viikkoa. On syytä edes kiittää omaishoitajia heidän arvokkaasta toiminnastaan. Omaishoidossa ei ole kysymys vain hoivasta ja huolenpidosta. Mukana kulkee rakkaus, kiintymys ja koko yhteinen elämä.

Kiitos, omaishoitaja!

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ariliimatainen/kiitos-omaishoitaja/

Lue lisääKiitos, omaishoitaja

Cabaret – Kuopion kaupunginteatteri

Kahden tähden musikaali jättää kylmäksi. MUSIKAALI Cabaret Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä 15.5.2020 asti. Käsikirjoitus Joe Masteroff, musiikki John Kander, laulujen sanat Fred Ebb, suomennos Esko Elstelä ja Jukka Virtanen. Ohjaus Péter Forgács, kapellimestari Mika Paasivaara, koreografia Gergely Csanád Kováts. Päärooleissa Atte Antikainen, Ritva Grönberg, Kai Hyttinen, Johanna Kuuva, Mikko Rantaniva. ★★ Musikaaliklassikko Cabaret sai ensi-iltansa Broadwaylla yli … Lue lisää Cabaret – Kuopion kaupunginteatteri

Miesten ääni ei kuulu vanhustyössä

SOSIAALI- JA TERVEYSALALLA, kuten vanhustyössä, lähes kaikki työntekijät ovat naisia. Muodollisesti laki velvoittaa työnantajia edistämään sukupuolten tasa-arvoa, mutta pykäläviidakko ei lisää miestyövoimaa. Tasa-arvolaki on tehty parantamaan naisten asemaa. Koulun käytännötkään eivät lievitä sukupuolittuneisuutta. Tytöt hakeutuvat yhä hoitoalalle, ja pojat miehittävät tekniikan ja liikenteen koulutuspaikat.

Lue lisääMiesten ääni ei kuulu vanhustyössä

Vihainen leski – Helsingin kaupunginteatteri

Kaasu pohjassa kuolemankaarteeseen TEATTERI Vihainen leski. Kantaesitys Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 10.10.2019. Ohjaus Kimmo Virtanen. Dramatisointi Minna Lindgrenin romaanista Henna Piirto, lavastus Katariina Kirjavainen, pukusuunnittelu Elina Vättö, koreografia Jari Saarelainen. Näyttämöllä muun muassa Riitta Havukainen, Pia Runnakko, Eija Vilpas, Kai Lehtinen, Kari Mattila, Sari Haapamäki. ★★★ Minna Lindgrenin viime vuonna ilmestynyt romaani Vihainen leski on dramatisoitu pikavauhtia Helsingin … Lue lisää Vihainen leski – Helsingin kaupunginteatteri

Valehtelijan peruukki – KOM-teatteri

Ei hävetä, ei hävetä

TEATTERI Valehtelijan peruukki. Kantaesitys KOM-teatterissa 12.9.2019. Ohjaus Heini Junkkaala. Teksti Heini Junkkaala, Marja Packalén ja Pirkko Saisio. Dramaturgi Elina Snicker. Lavastus- ja pukusuunnittelu K Rasila. Näyttämöllä Marja Packalén ja Pirkko Saisio. ★★★★★

KOM-teatterin katsomon oikeanpuoleisen sisäänkäynnin yläpuolella on juliste näytelmästä Kohtauksia eräästä avioliitosta. Kahteen roolikuvaan on tallennettu Marja Packalén ja Hannu Lauri, ensimmäisessä kuvassa ehkä viidenkymmenen ja toisessa parinkymmenen vuoden takaa.

Mitähän muistoja noihin kuviin liittyy?

Lue lisääValehtelijan peruukki – KOM-teatteri

Jukka Virtanen 1933 – 2019

Puhtaat munat ja vilpitön mieli Jukka Virtanen – Ilkka Talasranta: Omat ja käännetyt. Kustannusosakeyhtiö Paasilinna 2011 Vasta kun Omat ja käännetyt -kokoomateos Jukka Virtasen (1933–2019) lauluteksteistä ilmestyi, tajusin, millainen määrä nerokkaita sanoituksia Virtasen kynästä on lähtenyt. Omat ja käännetyt esittelee parisensataa tekstiä vuosilukujen mukaisessa järjestyksessä 1956–2011. Mukana on iskelmiä, musikaalikäännöksiä, mainoksia, lastenlauluja, elokuvamusiikkia, oopperalibrettoja, huumoribiisejä, estradisävelmiä… Jukka Virtasen sanoitukset ovat … Lue lisää Jukka Virtanen 1933 – 2019